ARCHITECTURE

LUFT

The owner is a telecommunication agent and his wife. This duplex project started with their concept as their mother and the family with 5-year-old twins living together. The plot is located near the commercial area within 1 minute walk from the JR station. The vicinity is crowded with buildings and hotels, so what perplexed us was the regulation such as fire preventions, thus we were committed to planning maximum space in a very limited site adopting steel structure.

Music, art, photograph, movies and other unlimited cultures are the masters hobbies which emerge in his versed furniture, and especially he is partial to the atmosphere of London and New York town houses.

The family like vintage materials preferably rather than brand new things thus we intended to create chronologically growing space.

The open void in the center performs as branches of a big tree and the private rooms arranged at the edge of each branch represent variety of perches for different scene and situations. This project would be so-called “urban tree house” of the family of five keeping moderate distance in a big tree.

MEDIA

[MONO magazine]

[LiVES]

[The House]

[Japan Architect Blog]
[建築知識]no.658

DATA

Location Hirai Edogawa ward Tokyo
Completion 2010. 4
Lot area 41.75㎡
Site area 31.70㎡
1F floor area 27.71㎡
2F floor area 31.70㎡
3F floor area 25.99㎡
PH floor area 3.24㎡
Total floor area 88.64㎡
Structure Steel
Scale 3F
Typology Private housing
Family structure A grandmother + a couple + two daughters
Structure engineers Masaki Structural Laboratory
Kenta Masaki
Facility engineers Shimada Architects
Zenei Shimada
Construction Honma Construction
Photographer Masao Nishikawa
page top